top of page
Search
  • ecavturaluka

Nedeľa po Novom roku

Modlitba:

Pane ja Ti dôverujem, Kráľu slávy Ježiši,

V Tebe srdce roztúžené, úplne sa utíši.

S kým Ty kráčaš, blažený je žitia jeho každý rok.

Poď so mnou, ja bez Teba nechcem spraviť ani krok.


Text:

Nebojte sa! Stojte pevne a uvidíte záchranu Hospodinovu, ktorú vám dnes spôsobí. Hospodin bude bojovať za vás, vy buďte len ticho. Keď Izrael videl veľký skutok, ktorý Hospodin vykonal na Egypťanoch, ľud sa bál Hospodina a uveril Hospodinu i jeho služobníkovi Mojžišovi. 2M14,13-14.31


Milí bratia a sestry!

Pán Boh nás postavil na prah nového roku. Celý svet Pán Boh posunul na novú štartovaciu čiaru. Ale celkom inak ako po minulé roky. Aké to bolo bežné, že sa po sviatkoch spustil kolobeh školského, pracovného života. V tomto Novom roku oveľa intenzívnejšie pridávame podmienku apoštola Jakuba, ak Pán Boh bude chcieť, vykonáme to alebo ono.

Ak Pán Boh bude chcieť. Preto je tu príležitosť, aby sme spoznávali, aká je Božia vôľa s nami, aby sme poznali Boží zámer, úmysel, ktorý Boh s nami má.

Počuli sme starozmluvný text, text starý siahajúci do Sinajskej púšte, kde Boží vyvolený ľud utekal do zasľúbenej zeme. Utekal pred Egypťanmi, ktorý ich už už mali na muške. A pred nimi more! V ich očiach to bola katastrofa. V 14 kapitole dokonca zaznievali slová: či nebolo hrobov v Egypte, že si nás vyviedol zomrieť na púšti? Koľko úzkosti, strachu a hnevu sa ocitlo zrazu pokope! Koľko výčitiek voči Bohom vyvolenému mužovi Mojžišovi!

Je to realita dnešných dní! Je pred nami more rôznych udalostí, v ktorých nevidíme východisko. Ale povedzte, pomohlo vám sťažovanie sa na Pána Boha? Nepomôže skôr to, keď svoje sťažnosti prednesieme Pánu Bohu? Ale skôr ako začneme s ich výpočtom, skloňme sa a uznajme veľkosť Božej starostlivosti o nás.

A tak sa aj stalo. Keď sa Mojžiš obrátil k Bohu, ten mu povedal: čo voláš ku mne? Povedz Izraelcom, aby sa pohli. Ty však zdvihni palicu.

Je to úžasná stať, ktorá bola lekciou aj pre ľud, aj pre Mojžiša. Čo stojíte, kráčajte vo viere, nezostaňte stáť so svojim strachom a obavami, ale kráčajte vo viere. A uvidíte veľké veci Božie. Veriacemu je všetko možné. Aj Mojžiš bol v istom okamihu prekvapený. Akoby mu Pán Boh povedal, či si zabudol, že máš palicu? Či som ťa dostatočne nevyzbrojil pre všetky situácie? Či sa nemáš o čo oprieť a nielenže oprieť, ale môžeš robiť divy, ktoré budú dosť presvedčivé, aby ťa ľud poslúchal?

Či na začiatku nového roka sme nezabudli, o čo sa máme dennodenne oprieť? O silu Božieho slova a spoločenstva! Ani to sme si dosť nevážili, že sme každý nový týždeň mohli začínať v chráme. Za posledné roky tie naše chrámy zívali prázdnotou. Ich najväčšou ozdobou neboli oltáre, ani obrazy, ani organy, ale ľudské srdcia, ktoré bijú ako zvony. Preto, keď toto všetko pominie, vráťme sa do nich, tešme sa na ten okamih. Lebo otvorený chrám je ako dvihnutá Mojžišova palica. Tam začínajú naše malé zázraky života. Tam odkladáme vlastnú silu a múdrosť a ideme sa vyzbrojiť Božou pomocou. Tam má byť živá viera a my sa nemusíme báť sa za seba modliť, povedať nahlas čo nás bolí a z čoho máme obavy. To miesto je tu na to! Nezabudli sme na to? Nezabúdajme na miesto, kde Boh nám ukáže veľké zázraky. Otvorme oči, aby sme videli jeho veľké diela.

Otvorené oči museli mať Židia vtedy, keď videli, ako na zdvihnutú Mojžišovu palicu Boh otvoril more. Boh otvára možnosti Božiemu ľudu. Kde sa dvaja, alebo traja stretnú v mojom mene, ja som uprostred nich. Či tieto Ježišove slová nadčasove nehovorili o našich „bublinách“? A kde budú prosiť, ja ich vypočujem. Viete si predstaviť ten úžas všetkých, keď vkročili do mora a okolo nich stáli steny vĺn? Takto žasneme, keď Boh koná.

Bratia a sestry, máme za sebou rok, v ktorom nebolo vždy všetko jednoznačné v našom živote. Svetová ekonomika sa zmietala v zápasoch, celý svet žije na dlžobu. Senzácie, vraždy, podvody letia médiami a svetom. Do toho prišiel vírus, s ktorým 21. storočie absolútne nepočítalo. Svet sa zaujíma o cirkev len vtedy, keď urobí chybu, aby sa z nej dalo vysmiať. Šírme aj my v tomto svete ako kvapka v mori vieru, dobrotu, odpúšťanie a lásku. Nech viera premáha tento svet.

Keď sa pozrieme na Boží ľud, nezaslúžil si podľa našich úsudkov Božiu záchranu, lebo neustále Boha opúšťal, šomral. Minulosť, ktorú si so sebou niesol nebola veľmi vábivá a Bohu príjemná. Možno aj v našej minulosti i v minulosti cirkvi sa našli okamihy, ktoré sa nepáčili ani Bohu ani nám. Aj my si nesieme balík svojej minulosti. Aj my občas prechádzame po zrúcaninách vlastného života. Koľko vzdušných zámkov sme si postavili a koľko ich padlo? No povedzme na koho sa skutočne môžete spoľahnúť a kto skutočne vám v minulom roku pomohol. Hľadajme pomoc tam a u toho, ktorý nikdy nesklame.

Ale Boh kladie pred nás budúcnosť. Nebojte sa! Stojte pevne a uvidíte záchranu Hospodinovu, ktorú vám dnes spôsobí. Hospodin bude bojovať za vás. Máme zasľúbenie, držme sa ho! Nebojme sa, nepochybujme, nevzdávajme boj, keď sa ešte ani nezačal. Varujme sa toho, aby sme neprichádzali k Bohu a nevolali len vtedy, keď bude zle. Ale slúžme tomuto svetu príkladom odvahy viery, šírme ju tam, kde sa jej svet vysmieva.

Vyznajme i dnes: Ja sa nehanbím za evanjelium Kristovo, lebo mocou Božou je mi na spasenie. Amen


2 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page